The Random Walk – Kaptitel 1-3

Som jag skrivit om tidigare så håller jag på att läsa Burton G. Malkiels bok ”The Random Walk Guide To Investing”. Här kommer några tankar om första delen, ”The Basics”, som går igenom en del grundläggande områden när det gäller investeringar. I förordet till den här delen säger författaren att det finns några väldigt enkla regler för att uppnå ekonomisk välstånd genom sparande och investeringar. Dessa regler kräver en del självuppoffringar och diciplin och att man är beredd att följa den väg man stakat ut. Författaren säger också att

”But obtaining well above average investmen results is strikingly easy, and this book will tell you how to do it”

Yes! Det här låter verkligen lovande! Vid det här laget har jag ganska höga förväntningar på den instruktioner som författaren utlovar. Jag hoppas verkligen att de är lätta att förstå och inte kräver allt för mycket jobb. Disciplin har jag, så det borde finnas möjlighet till hyfsade resultat tycker jag…

Den här delen av boken består av tre kapitel där varje kapitel utgörs av en ”basic point”. Den första punkten är intressant: ”Fire your investment adviser”! Här får jag veta att ekonomiska rådgivare ofta har provision på de tjänster de säljer. Jag kan alltså inte vara säker på att rådgivaren ser till mitt bästa när de ger mig råd. Det kan lika gärna vara så att rådgivare försöker sälja den produkt som ger bäst provision. Tänkvärt, absolut. Malkiel hävdar också att finansiella rådgivare försöker få oss att tro att vi inte kan ta finansiella beslut själva, detta för att rådgivarna ska kunna ta bra betalt för sina tjänster. Här finns också ett härligt citat:

”The finiancial ‘experts’ know precious little more than you know. In fact, I will go out on a limb and tell you that the experts have no idea what stocks you should buy to provide superior future returns. A blindfolded chimpanzee throwing darts at the stock pages can select individual stocks ass well as the experts.”

En riktig rallarsving till alla ekonomiska rådgivare alltså. Det här är ju sådant jag har hört tidigare, men kanske aldrig så direkt uttalat som nu. Han fortsätter:

”We will see later that the correct investment strategy is actually to throw a towel over the stock pages and buy a low-cost mutual fund that includes all stocks and does no trading. The sum total value of all the financial data, commentary, opinion, and advice you hear from the media or your financial professional is less than zero.”

Breda indexfonder är grejen alltså. Okej, jag noterar det och läser vidare. Jag blir plötsligt osäker på om det var en bra idé att prenumerera på Privata Affärer:

”Cancel your subscriptions to worthless investment magazines and newsletters. At least 95 percent of what you will read or hear will be worthless. Watch the cooking channel or the gardening channel if you want useful advice.”

Jag skrattar för mig själv. Här har vi en tung akademiker som uppenbarligen har förmåga att skriva humoristiskt! Mot slutet av kapitlet upprepas löftet om att de regler som boken presenterar är de enda råd jag behöver. Efter som reglerna är så enkla kommer jag att få mer tid över till andra – viktigare – saker.

Nästa kapitel, eller ”basic point” är ”Focus on four investment categories”. Här får jag lära mig att det finns fyra investeringskategorier:

  • Kontanter
  • Obligationer
  • Aktier
  • Fastigheter

För- och nackdelar med dom olika kategorierna beskrivs på ett tydligt sätt. När det kommer till aktier tar man upp P/E-talet och att man ska akta sig för bubblor. Här ges också exempel på några kända aktiebubblor. Slutsatsen av kapitlet är att man ska diversifiera sitt sparande genom att spara i de olika kategorierna och att man ska akta sig för aktiebubblor.

Den tredje ”basic point” är att förstå relationen mellan risk och avkastning. Malkiel definierar finansiell risk som risken för att förväntade avkastningar uteblir och att tillgångar sjunker i värde. För att få högre avkastning på sitt sparande måste man acceptera en högre risk.

Boken tar också upp begreppet volatilitet. För en aktie eller fond anger volatiliteten hur mycket värdet på aktien/fonden varierar. Hög variation i värdet innebär hög volatilitet. Om jag har förstått saken rätt så är det här samma sak som en fonds standardavvikelse, något som brukar anges i fondinformationen på t.ex. Morningstar.

En viktig slutsats i det här kapitlet är att aktier är mer riskabla än obligationer, men sett över tiden så har aktier alltid gett bättre avkastning. Författaren säger att ser man till fem- och tioårs perioder, så finns det en genomgående positiv trend. Omvänt kan man säga att om man sparar på kortare sikt än fem år så är risken med aktier hög, och man bör välja en annan sparform. Jag håller kanske inte riktigt med om det. Är man aktiv fondsparare bör man kunna skaffa sig god avkastning på kortare sikt än så, men det är min personliga åsikt.

Därmed är det slut på första delen av boken. Mycket av det jag läst är sådant som jag kännt till sedan tidigare, men första kapitlet som handlade om finanesiella rådgivera var nyttigt. Jag har också förstått att Malkiel gillar indexfonder, något jag antar att han återkommer till längre fram. Nu är det dags att ge sig i kast med nästa del som tar upp dom tio reglerna.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: