Räntefonder

I dessa skakiga tider kan räntefonder vara ett alternativ till aktiefonder. För att få lite mer insikt i hur räntefonder fungerar har jag läst på lite i ämnet. Jag är absolut ingen expert på området så den läsare som hittar uppenbara fel får gärna påtala det.

Jag hittade nedanstående information på sajten rantefonder.com. Jag har inte lyckats få fram vem som står bakom sajten, men den verkar hyfsat seriös i alla fall.

Man kan klassa räntefonderna utifrån löptiden på de papper som fonden investerar i

  • Korta (penningmarknadsfonder / likviditetsfonder): Investerar i korta räntepapper, påverkas i liten grad av marknadsräntor, lämpar sig därför till kortsiktiga placeringar, låg risk.
  • Långa (obligationsfonder): Investerar mest i obligationer med längre löptid än ett år. Påverkas av förändringar i marknadsräntorna, lämpar sig därför till långsiktiga placeringar – framförallt när marknadsräntorna sjunker.
  • Medellånga: Investerar i en mix av korta och långa värdepapper

Värdeförändringen av långa räntefonder är i regel positiv då marknadsräntan sjunker eftersom värdet på obligationen som räntefonder har köpt ökar. Värdet ökar på grund av att kupongen (räntan) ofta är fastställd på en högre nivå från en period när marknadsräntorna var högre. Det omvända gäller när marknadsräntan går upp. De korta räntefonderna påverkas i regel inte alls eller mycket lite av förändringar i marknadsräntorna.

När marknadsräntorna ligger still på en låg nivå ger det låga räntor på värdepapperen som räntefonden köpt och värdeförändringen på fonden är liten. Det motsatta gäller när marknadsräntorna är höga.

Realräntefond
En realräntefond är till för den som vill ha ett inflationsskyddat sparande. Denna typ av fond investerar i obligationer som ger en fast avkastning utöver inflationen. När obligationen förfaller återbetalas inte bara det nominella beloppet utan förändringen i inflationen läggs till (när inflationen räknas in kallas det ”real”). Realräntefonder värdesäkrar ditt sparande i tider med stigande inflation. Passar den som vill ha ett säkert och långsiktig sparande. En intressant artikel om realräntefonder finns på Morningstar

Att välja räntefond
Jag hittade även en annan intressant artikel om räntefonder på Morningstar. Artikeln tar upp fyra faktorer som påverkar valet av räntefond: valutakurs, inflation, långa räntor och korta räntor. Förklaringen till valutakursens inverkan på räntefondens värde tycker jag var väldigt bra. Köper man en räntefond som handlas i annan valuta än SEK så påverkas värdet på andelarna av växelkursen. Om SEK sjunker i värde i förhållande till valutan som fonden handlas i, ökar värdet på andelarna. Denna effekt syns tydligt just nu på de räntefonder som handlas i USD. Dollarn har stigit mycket på senaste tiden, därför har de räntefonder som handlas i USD också stigit mycket.

Artikeln förklarar också begreppet ”kreditrisk”, dvs risken att den som köpt ett räntepapper inte får tillbaka några pengar eftersom utställaren har gått i konkurs. Papper utgivna av svenska och andra industriländer kan räknas som ”riskfria”. Det finns dock högriskpapper som ger bättre avkastning men till högre risk.

Till slut presenterar artikeln en checklista på fem väldigt konkreta råd för hur du ska tänka när du funderar på att spara i räntefonder:

  1. Amortera först dina lån, det ger högre förväntad avkastning och sänker din risk
  2. Tror du att kronan kommer att vara oförändrad eller stärkas, välj en räntefond som placerar i Sverige. Annars är du tvungen att försöka gissa vilken valuta som kommer att utvecklas bäst framöver
  3. Tror du att inflationen kommer att dra iväg, välj Skandia Realräntefond eller köp egna realränteobligationer direkt från Riksgälden
  4. Tror du att de långa räntorna kommer att vara oförändrade eller falla, välj en lång räntefond
  5. I valet mellan olika fonder av samma typ är det låga avgifter som är viktigast
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: